Enviat per: nizzamudin | 25/07/2012

Huaraz (I)

13 de juliol

Un altre viatge nocturn amb bus. Hem arribat massa d’hora, les 05.30 am. És de nit. M’assec dins de la terminal de l’empresa Movil Tours (amb la que he viatjat) damunt la motxilla i em poso a llegir. Abans de les 06.15h veig que ja s’ha fet de dia, carrego els trastos i surto caminant fins a l’alberg. Avui no em dutxo ni esmorzo, em fico de pet al llit.

La ciutat de Huaraz és la capital del departament d’Ancash, i és l’epicentre d’activitats com el trekking i l’alpinisme a la Cordillera Blanca. Podríem dir que, salvant les distàncies, Huaraz és a la Cordillera Blanca el que Chamonix és als Alps francesos. No conec Chamonix però segur que Huaraz té menys glamur. Hi ha nombroses agències que venen trekkings i ascensions a alguns cims, botigues que venen i lloguen material, etc. M’ha costat trobar un lloc on venguin algo tan bàsic com barretes de cereals. I no tenen pastilles per purificar l’aigua. L’únic que se li assembla són unes pastilles que venen a les farmàcies, però són per a 20 litres. No carregaràs una garrafa d’aquest volum per un trekking, ni pots partir la pastilla en vint trossos per utilitzar en cantimplores d’un litre. No en vaig comprar a Lima donant per fet que aquí les trobaria, i tururut viola. Me’n queden unes quantes de les que vaig comprar a Cusco però no les suficients per tot el que vull fer aquí. He de buscar també una botiga on lloguin sacs de ploma (que aguantin com a mínim -15ºC) i comprar uns mapes.

14 de juliol

Als afores de Huaraz hi ha un petit jaciment wari, Willkawain. Vaig fins allà amb una combi (furgo amb seients tipus Vanette). Són uns 20-25 minuts de trajecte.

Entre els anys 700 i 1100 dC va destacar una formació sociopolítica coneguda com Wari, el centre de la qual o àrea de desenvolupament nuclear es troba identificat al departament d’Ayacucho, des d’on s’expandeix per gran part del territori andí. Els Wari van ser caracteritzats com un Estat centralista, burocratitzat, estratificat, militaritzat i amb fortes connotacions expansionistes, assolint per a això el grau d’Imperi.

El nom Willkawain i Ichic Willkawain prové de tres vocables quítxua d’Ancash, com són willka=nét, ichic=petit i wayi=casa.

Els monuments arqueològics Wilkawain i Ichic Willkawain constitueixen les evidències millor conservades del que per al període denominat com a Horitzó Mitjà o Imperi Wari (700-1100 dC) va ser un gran assentament rural, amb una extensió de 5 km2, podent identificar-se en tota aquesta àrea estructures destinades per a desenvolupar en elles activitats de caràcter domèstic-habitacional, artesanal, cerimonial i funerari.

Les “chullpas” són edificacions especialment construïdes per albergar al seu interior a un o un conjunt d’individus d’elit, anomenats “mallquis”, un cop morts aquests amb una sèrie d’objectes sumptuaris de valor, que constitueix el seu aixovar funerari. S’ha pogut determinar que al costat de les chullpas existien construccions de mitjana envergadura on la gent vivia i desenvolupava les seves tasques quotidianes de pernoctament, processament d’aliments, etc.

Les chullpas tenen formes i tamanys variats, suggerint que hi havia diferències en la importància i rang dels mallquis trobats en elles. Les vivendes s’ubiquen al voltant de les chullpas formant grups habitacionals. Les mòmies o mallquis dipositats a les chullpas van ser venerades com a avantpassats o ancestres, formant part de la identitat del grup que les mantenia i cuidava.

El jaciment està dividit en dues parts, Willkawain i Ichic Willkawain. Al primer hi ha un petit museu i dues chullpas, i la visita és ràpida.

Chullpa a Willkawain

Detall del mur d’un chullpa

A deu minuts caminant per una pista arribes al segon.

Entorn de Willkawain

Aquí hi ha uns plafons informatius i més ruïnes, chullpas i zones de vivendes.

Chullpa a Ichic Willkawain

Zona de vivendes

.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: