Enviat per: nizzamudin | 24/06/2012

Cuzco i voltants

9 de juny

El tour de mig dia comenca a les 14.00h. Sortim caminant des de la plaza de Armas i anem a Qorikancha. El boleto turístico general no serveix per entrar-hi, perque aquest jaciment inca es troba situat dins del convento de Santo Domingo (con la iglesia hemos topado!).

El Qorikancha (pati daurat) va estar literalment cobert amb or a l’època inca. S’utilitzava per a rituals religiosos i era també un observatori astronòmic. El que queda és l’obra en pedra, els espanyols van saquejar la resta. Les portes i finestres tenen forma trapezoïdal, i els murs no són verticals, tenen una lleugera inclinació cap a l’interior, per donar més estabilitat al conjunt. Les juntes entre els blocs de pedra són perfectes, no hi ha material aglutinant entre els blocs. Els inques eren uns talladors de pedra excel·lents.

Qorikancha

Vista exterior del convent de Santo Domingo i un mur inca del Qorikancha

Sortint d’aquí agafem un bus per anar a Saqsaywaman, a dos quilòmetres de la ciutat. El nom, aparentment impronunciable, significa “falcó satisfet”. El que actualment es por veure d’aquest jaciment és només el 20% de l’estructura original. Poc després de conquerir Cusco, els espanyols van esbotzar les seves muralles i van fer servir les pedres per construir cases i esglésies a la ciutat. L’inca Pachacútec (el novè inca) va idear la ciutat de Cusco amb forma de puma. La plaza de Armas seria el cor del puma, i Saqsaywaman el cap. Els murs tenen tres nivells, amb blocs de pedra de grans dimensions, i tenen forma de zig-zag (que són les dents del puma).

Esplanada a Saqsaywaman

Els tres nivells dels murs

Els murs en forma de zig-zag (les dents del puma).

Des d’aquí es té una vista privilegiada sobre la ciutat de Cusco.

Al darrera, vista parcial de Cusco

La plaza de Armas des de Saqsaywaman

Continuem fins al següent punt, Tambomachay, uns banys cerimonials. Aquest lloc va ser dedicat al culte a l’aigua i per a que el cap de l’Imperi Inca pogués descansar.

Tambomachay

A menmys d’un quilòmetre trobem les ruïnes de Pukapukara, que vol dir fortalesa vermella.

Pukapukara

S’està fent de nit i arribarem fosc per a visitar les últimes ruïnes; Q’enqo. M’ho temia. És una gran roca de pedra calcària plena de nínxols, escales i canals. Hem d’avançar amb precaució perque ja és fosc quan arribem. Aquí no calia haver vingut. I encara menys fer una darrera aturada en una botiga d’artesania, que és on ens porten abans de tornar a Cusco. Faig un tomb ràpid per la botiga i surto a fumar un cigarret, mentre espero que la penya acabi de comprar.

Ha sigut la primera presa de contacte amb ruïnes inques. Demà més, 2nd round. Aniré al Valle Sagrado.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: