Enviat per: nizzamudin | 30/10/2011

Malargüe

24 d’octubre

El poble de Malargüe està situat al sud-oest de San Rafael, a menys de dos-cents quilòmetres. Abans d’agafar el bus truco a l’assegurança. La modalitat que tinc contractada no cobreix els furts (no n’hi ha cap que els cobreixi). M’ho temia.

El bus, amb hora de sortida programada a les 13.00, no arriba fins les 13.20. Entre pitos i flautes (between whistles and flutes) ja tinc ganes de fotre el camp d’aquí.

A l’arribar a Malargüe, després de les quatre, baixo a la plaça principal, la San Martín. L’alberg al que vull anar està molt a prop, i no cal anar fins la terminal. Truco vàries vegades i no obren. Vaig a un altre, però no hi ha lloc; aquesta tarda arriba un grup i s’omplirà. Torno a la plaça i a un carrer hi ha el Kathmandú Hostel. Aquí m’hi puc quedar. L’edifici està mig atrotinat, però els llits són nous i tenen un bon matalàs. Deixo la motxilla i me’n vaig a l’observatori Pierre Auger. De dilluns a divendres, a les 17.00h, fan una visita guiada gratuïta. Hi sóc a temps.

Som quatre assistents. Ens fan passar a una sala amb cadires. Una noia ens explica què és l’observatori i què estudia, acompanyant la xerrada amb una presentació amb gràfics i imatges per pantalla.

L’observatori consisteix, per un costat, de 1.600 detectors de superfície, separats entre sí 1,5 quilòmetres, que cobreixen una superfície de 3.000 quilòmetres quadrats i registren l’arribada de partícules secundàries a nivell del sòl. Per l’altre, d’un conjunt de 24 telescopis de fluorescència d’alta sensibilitat, que a les nits clares i sense lluna, observen l’atmosfera per detectar la tènue llum ultraviolada que produeixen les cascades de raigs còsmics en travessar l’aire. Aquestes dues tècniques que combina l’observatori s’anomena sistema híbrid.

Detector de superfície

L’objectiu de l’observatori és determinar l’origen i la identitat dels raigs còsmics. Els raigs còsmics són partícules que arriben des de l’espai i bombardegen constantment la Terra des de totes direccions. La majoria d’aquestes partícules són protons o nuclis d’àtoms. Algunes d’elles són més energètiques que qualsevol altra partícula observada a la natura. Els raigs còsmics ultraenergètics viatgen a una velocitat propera a la de la llum i tenen cents de milions de vegades més energia que les partícules produïdes a l’accelerador més potent construït per l’ésser humà.

Els raigs còsmics que estudia l’observatori provenen de fonts fora de la nostra galàxia. Desvetllar l’origen dels raigs còsmics d’alta energia permetrà comprendre quines són les fonts astrofísiques més energètiques de l’univers.

Uns 500 científics de 18 països participen d’aquest projecte científic. Està previst construir un altre observatori similar a l’hemisferi nord, a l’estat de Colorado (USA).

Després de les explicacions ens passen un vídeo que complementa la xerrada. En total la visita ha durat gairebé una hora.

A l’altre costat del carrer hi ha l’oficina d’informació i turisme. Passo per allà a preguntar quines excursions es poden fer per la zona. La més potent és al Parque Provincial Payunia. Tornant a l’alberg entro a una agència a preguntar preus, i si hi ha algun grup per sortir demà o demà passat. Em diuen que per anar a Payunia hi ha tres persones interessades, per sortir dimecres, però hem de ser sis com a mínim.

Demà dimarts dedicaré el dia a passejar pel poble i descansar. Estic recuperat al 90% del pinçament.

25 d’octubre

Al matí visito el museo Regional Malargüe, ubicat a l’antiga casa patronal de l’Estancia La Orteguina, del governador Rufino Ortega. Aquest nom em fa pensar en un professor d’autoescola, de cognom Robleda, que no conec però n’he sentit a parlar, perque acostuma a fer acudits dolents d’índole racista.

El museu consta de quatre sales, una de les quals està tancada. Les que estan obertes són la sala de paleontologia i mineralogia, la sala d’arqueologia i la sala d’història regional.

Malargüe té un planetari, l’únic planetari fix digital de l’Argentina, inaugurat fa uns tres anys. A les 17h. hi ha una visita guiada pel complex. Pels grups escolars hi ha un altre horari, però un dels grups l’han passat a aquesta hora. A les 17.10 no han arribat i comencem la visita. Estic sol. La guia m’explica el funcionament de tres rellotges de sol que hi ha distribuïts pel recinte. El primer és el calendari solar “Meridiana”. Es tracta d’una placa rectangular orientada al nord. A la part superior de la placa hi ha un con de bronze, que és l’encarregat d’assenyalar diferents èpoques de l’any. Per llegir amb precisió el calendari hem de mirar el cercle de llum projectat per l’agulla. A la placa es troben tallades diverses línies que ens permeten obtenir dades diferents, i també observar la variació en altura aparent del sol al llarg de l’any. La primera d’aquestes línies i que dóna nom al calendari és una línia vertical que travessa tota la placa, i el pas del cercle per aquesta ens indica el mig dia solar, el sol es troba ubicat al meridià de Malargüe. També es distingeix el moment del dia; AM, projecció cap a la dreta, i PM, projecció cap a l’esquerra. Pode observar també unes altres tres línies dins del calendari. Cadascuna d’aquestes hipèrboles té escrita la data que coincideix amb el solstici, i la línia intermitja horitzontal amb la dels equinoccis. Cada vegada que s’observa el cercle il·luminat passar per alguna d’aquestes marques, entenem un canvi d’estació corresponent a les dates assenyalades.

Calendari Solar "Meridiana"

El segon és el rellotge de Sol “Analemàtic”. Consisteix en un rellotge solar en el qual la nostra ombra ens permetrà llegir l’hora. El rellotge està disposat de forma horitzontal, sobre una superfície plana de ciment, orientat de nord a sud. Està compost per una el·lipse (d’est a oest) amb números distribuïts per marcar l’hora exacta al centre dels cercles, i cercle més petits que assenyalen les mitges hores. Al centre d’aquesta el·lipse també hi ha una placa que representa el moviment aparent del sol al llarg de l’any amb els solsticis als extrems, i al centre els equinoccis. La placa té el dibuix d’unes plantilles a l’extrem nord que ens indica com hem de col·locar-nos, quedant d’aquesta forma ubicats al meridià de Malargüe. Després hem de seguir el moviment aparent del sol al llarg de l’any representat en aquesta placa, aturar-nos a la data que ens trobem, i d’aquesta manera podrem llegir l’hora seguint la projecció de la nostra ombra. És un rellotge solar corregit per ús horari, i és per això que l’hora que indica coincidirà amb la del nostre rellotge. Una altra dada que podem obtenir és l’hora de sortida del sol i l’hora en que el sol es pon. 

Rellotge de Sol "Analemàtic"

El tercer rellotge és “l’equatorial”. Aquest és un rellotge de sol orientat respecte a línies imaginàries projectades sobre la volta, posicionada de tal forma que la seva cara superior està orientada al nord. Aquesta estructura està situada sobre una pedra monolítica i a la superfície té una placa metàl·lica amb una línia que uneix el nord i el sud (meridià de Malargüe). Envoltant aquesta pedra podrem observar una cinta metàl·lica amb números romans, assenyalant l’Equador. Per poder-lo interpretar només ens hem d’aturar davant d’ell, i la llum solar al passar pels números, projecta l’hora a la placa meridiana.

Rellotge "Equatorial"

 

Un rellotge com aquest ja l’havia vist en un petit parc que hi ha a Vitznau (Suïssa), davant del llac de Lucerna. Dels altres dos, ni flowers.

Després entrem a una sala on hi ha mostres interactives.

Múltiples reflexions en un cub fet amb miralls

A les 18h., dins l’edifici en forma piramidal, hi ha la projecció d’un documental titulat “Astronauta”.

Les butaques estan inclinades de manera que quedes assegut mirant el sostre, on hi ha la pantalla. És una projecció full dome. El documental explica com es preparen els astronautes, quina és la seva feina i els perills als que s’exposen. Quan s’acaba, un noi que controla un taulell de comandaments fa aparèixer i desaparèixer els planetes a la pantalla, les seves òrbites, la lluna, etc. i ens explica curiositats del sistema solar i de l’univers.

Sortint del planetari passo per l’agència. Demà no hi ha excursió a Payunia perquè només som tres interessats. Vaig a una altra agència i aquí sí que surten demà, l’excursió està confirmada. Perfecte! M’hi apunto. Em passaran a buscar cap a dos quarts de nou.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: