Enviat per: nizzamudin | 12/07/2011

Tiwanaku

3 de juliol

Avui és diumenge i el cel amenaça pluja. La roba d’abric la tinc a la tintoreria (efectes de l’últim trek), però m’he apanyat amb el que tenia. Per quedar-me a La Paz, i en diumenge, aniré a veure unes ruïnes. Tiwanaku (o Tiahuanaco) és un antic complex arquitectònic i és el jaciment arqueològic més important de Bolívia. Està situat a l’altiplano, uns vint quilòmetres al sud-est del llac Titicaca.

Un bus em passa a buscar per l’hostal El Carretero. Passem a recollir a quatre persones més i sortim de La Paz. Fins allà tenim una mica més de setanta quilòmetres. Estic en un tour.

Tiwanaku va ser el centre de la civilització tiahuanacota; una cultura preincaica que basava la seva economia en l’agricultura i la ramaderia. La ciutat de Tiwanaku es caracteritza per una arquitectura decorada amb relleus i plans col·locats sobre estel·les. Un fet important és que tenia un port al llac Titicaca, encara que ara es trobi a 20 km d’ell.

Aquesta cultura es va iniciar entre el 2000-1500 a.c. i se’n va anar a can Pistraus al voltant del 900-1000 d.c.

Quan arribem cauen gotes. Primer anem a un museu on hi ha un monòlit de vuit metres d’alçada i dinou tones de pes. No es poden fer fotografies del monòlit.

Puerta de la Estrella

Sortint d’aquest museu anem a un segon museu, on hi ha exposat objectes de la cultura Tiwanaku. El guia es diu Freddy, i posa molt entusiasme en les explicacions, en castellà i en anglès.

Al tour conec la Sònia, d’Igualada. Ja tenia ganes de parlar en català, collons! Ella fa un any i tres mesos que viatja. Va començar per l’Índia, i va acabar dels indis fins als nassos, ha, ha,… L’entenc perfectament, perquè ja vaig poder experimentar fa sis anys de quin peu calcen. Es veu que no han canviat.

Vista parcial de Tiwanaku

Vestigis de la Piràmide d’Akapana

Monòlit

Detall del mur al temple semisubterrani

Monolito Fraile

Altar on invocaven al sol

Monolito Ponce

Puerta del Sol

Forats per posar les grapes que unien els blocs de pedra

Petròglif

Una altra porta

Després de la visita anem a dinar en un restaurant. Està tot programat. El temps segueix igual; cel molt tapat, i de tant en tant cauen gotes. Quan tornem, el bus s’atura baixant cap a La Paz, on hi ha bones vistes de la ciutat.

La Paz, baixant per la autopista de El Alto

Diu la guia que per la gent que ve de Perú i de veure les ruïnes que allà hi ha (que són unes quantes), poden quedar decebuts amb la visita a Tiwanaku. De moment no he anat a Perú, però també he quedat una mica decebut amb el que he vist.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: