Enviat per: nizzamudin | 23/05/2011

Vallemí

20 de maig

Al primer hotel on pregunto si tenen habitació em diuen que no, però per la manera que m’ho han dit no m’ho crec que estigui ple. Provo en un altre, Hotel San Francisco. Aquí hi ha lloc. L’habitació no està malament. El bany, compartit, és més “guerrero”. Deixo les motxilles i li pregunto a la senyora si té algún plano del poble o on pugui aconseguir informació de què es pot fer per aquí. Truca a un guia que viu al poble i em diu que en 15′ passarà per l’hotel. N’han passat 25 i el tio no ha aparegut. Aquí tot va a poc a poc i l’estrés és un concepte imaginari. Me’n vaig a fer la migdiada i quan estava en el moment més profund truquen a la porta. Hòstia! El guia es diu César i té una empresa que fa tours per diferents coves que hi ha a zona. Vull saber també quina combinació de transport hi ha (si és que n’hi ha) per anar després a Filadelfia. Em diu que ho averiguarà i aquesta tarda tonarà a passar per l’hotel.

Aquest poble és conegut perquè hi ha la fàbrica de ciment (propietat del govern) més important del país. En aquesta zona hi ha petits turons, tots de roca calcària, que és on hi ha les canteres. El poble està ple de pols, naturalment.

Per anar a Filadelfia primer he de travessar el riu amb una “lanzadera” i anar a Puerto Casado, a 17 quilòmetres. Per això et foten una clatellada que et quedes en bolingues. I des de Puerto Casado surt un bus demà dissabte al matí. El següent no és fins el dimecres. No vull marxar d’aquí sense veure res i tampoc m’hi vull quedar tres dies. L’opció més sensata és tornar a Concepción. Demà al matí aniré a veure unes coves amb el César i al migdia agafo un bus de tornada a Concepción.

21 de maig

A les sis del matí anem amb una moto a la Santa Caverna, la primera de les tres coves que veurem. El sol encara no ha sortit. S’hi ha d’anar d’hora perque sinó, com que s’han de baixar uns quants metres, allí dins fa molta calor. L’entrada està tancada amb una reixa per evitar que la gent entri i faci malbé les estalactites, estalagmites, etc… per emportar-se-les. En aquesta cova no podem estar més de 45 minuts per què no hi ha oxigen suficient. Hem improvisat un casc d’espeleo amb un casc d’obra acoplant-hi un frontal. Hi ha llocs on has de passar ajupit i l’únic pas complicat és un forat on has de passar arrossegan-te com una serp.

Entrada a la Santa Caverna

(*)

(*)

Estalactites joves en plena formació

La diferència de temperatura es nota de seguida i al cap d’una estona també la manca d’oxigen. Quan sortim em sento alleujat, no ho he passat malament però ja tenia ganes de sortir d’aquí.

La segona cova es diu “14 de julio”, el dia que es va descobrir, que coincideix amb el dia nacional de la République Française, la Grande Nation: “liberté, égalité, fraternité.” Aquí es fa tot caminant i no és espectacular com la primera.

Molt més aprop del riu que les altres dues hi ha la caverna Rizzo, aquesta en terreny privat. S’hi pot entrar fent rappel des de dalt (uns 20 metres a cel obert) o per un costat, que és per on entrem. Hi ha un arbre que té les arrels a l’interior de la cova i és el que l’està modificant, amb enfonsaments del terreny i obertura de nous passadissos.

Aquest és l’arbre en qüestió

(*)

Amb el César, a l’arbre (*)

Al tornar al poble passem per un monument, l’estàtua assenyala amb la mà dreta la fàbrica de ciment que, directa o indirectament, dóna de menjar a la majoria de la gent que viu aquí.

A baix a la dreta, la fàbrica de ciment

L’estàtua, com no podia ser d’una altra manera, està feta de ciment.

Abans de que el César em deixi amb la moto a l’hotel passem pel port.

Port de Vallemí

A les 13.30 agafo el bus, un vehicle mig destartalat que circula per una pista infernal en alguns trams. Són les 20.00 quan arribem a Concepción. D’aquí a dos anys i mig o tres està previst que estarà asfaltada.

(*) Fotos cortesia de César González

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: